رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی اعلام كرد؛ استفاده از گونه های بومی برای پرورش ماهی در قفس

مدیرسا: رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور، از مطالعات پژوهشگران علوم شیلاتی، در دستیابی به بیوتكنیك گونه های ماهیان بومی مناسب برای پرورش در قفس آگاهی داد.

به گزارش مدیرسا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، محمود بهمنی با اشاره به اینکه پرورش ماهی در قفس، یکی از طرح های اولویت دار وزارت جهاد کشاورزی است، اظهار داشت: مطالعات وسیعی برای دستیابی به بیوتکنیک گونه های ماهیان بومی مناسب برای این مهم در مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور انجام شده که شامل ماهی های شانک، صبیتی و هامور برای پرورش ماهی در قفس در جنوب کشور و همینطور ماهیان خاویاری و آزاد دریای خزر در شمال کشور است.
بهمنی، ضمن تاکید بر استفاده از گونه های بومی برای پرورش ماهی در قفس، اضافه کرد: باید این نکته را مدنظر داشت که باآنکه استفاده از گونه های بومی برای پرورش ماهی در قفس بسیار ضروریست ولی احتیاج به اصلاح نژاد و بازاریابی دقیق دارد و باید به این مورد توجه ویژه شود که طرح های اصلاح نژاد آبزیان بسیار زمان بر و هزینه بر بوده و نیازمند پژوهش های دامنه دار و پیوسته خواهد بود.
وی افزود: پیشنهاد مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، بر بهره برداری همزمان از گونه های غیربومی جهت استفاده در صنعت پرورش ماهی در قفس با رعایت الزامات و دستورالعمل ها و برنامه ریزی جهت اصلاح نژاد گونه های بومی منتخب برای شمال و جنوب کشور است.
به گفته بهمنی، امکان سنجی پرورش ماهی در قفس در پشت سدها در استان های مختلف کشور، بررسی شرایط محیطی مزارع پرورش ماهی در قفس، همینطور ارزیابی تنوع و تراکم موجودات مزاحم در قفس های پرورش ماهی در جنوب جزیره قشم (استان هرمزگان)، ایجاد پایلوت بچه ماهیان دریایی شامل شانک، صبیتی، ماهی آزاد، قزل آلا و همینطور ارزیابی اقتصادی – اجتماعی پرورش ماهی در قفس در سواحل استان خوزستان و دریای خزر، از دیگر فعالیتهای مؤسسه به حساب می آید که برخی به اتمام رسیده و برخی دیگر در دست اجرا است.
این مقام مسئول افزود: البته دستورالعمل بهداشتی و الزامات زیست محیطی پرورش ماهی در قفس، تدوین و به سازمان های مربوطه عرضه شده است. همینطور در سال ۹۷-۱۳۹۶ هم مطالعاتی در مورد بهداشت و بیماری های آبزیان و تولید کیت های تشخیص ویروس IPN، VHS و IHN با مشارکت مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی شروع شده و تابحال هم ادامه دارد.
بهمنی اعتقاد دارد، در ایران در اواخر دهه ۸۰ مبحث پرورش ماهی در قفس مورد تاکید مسؤلان عالی وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت و متعاقباً با حضور بخش غیردولتی و با مساعدت سازمان شیلات ایران، پایلوت آزمایشی در مقیاس تجاری در استان های گیلان، مازندران، بوشهر، هرمزگان و خوزستان به اجرا در آمد و بر مبنای آمار سازمان شیلات ایران میزان تولید ماهی در قفس های پرورش ماهی در سال ۱۳۹۷ به بیشتر از ۱۴ هزار تن رسیده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، عنوان کرد: به علت وجود مناطق مستعد با عمق مناسب برای آبزی پروری در قفس و خط ساحلی دریا، کشور ما از پتانسیل بالایی برخوردار می باشد. همینطور وجود گونه های بومی قابل پرورش در تمامی آب های ساحلی جنوب و شمال کشور، وجود شرایط زیست محیطی و امکانات مناسب اکولوژیک در سواحل سرزمینی کشور، امکان به کارگیری سیستم های نوین پرورش ماهیان دریایی در قفس، وجود مناطق پناهگاهی مانند جزایر قشم و کیش و خوریات بعنوان مکان هایی مناسب برای راه اندازی مزارع پرورش ماهیان دریایی در قفس، زمینه ساز افزایش بخش های خصوصی علاقه مند سرمایه گذاری و از فرصت ها و نقاط قوت پرورش ماهی در قفس به حساب می آید.
بهمنی، در انتها تصریح کرد: به دلیل تغییرات اقلیمی بخصوص در یک دهه اخیر و کاهش شدید بارش ها و کمبود آب شیرین، یکی از فعالیتهایی که برای حفظ و حتی افزایش تولیدات آبزی پروری در ایران در دستور کار قرار گرفته، پرورش ماهی در قفس است که بعنوان اولویت نخست سازمان شیلات ایران، برای تأمین خوراک سالم، مورد عنایت و توجه ویژه قرار دارد.

منبع: