گزارش مدیرسا؛ اقدامات وزارت نفت برای تامین گاز زمستان

مدیرسا: سال قبل سال پر افت و خیزی برای تامین گاز در زمستان بود اما امسال بنظر می رسد باتوجه به اقدامات انجام شده شرایط بهتر از سال قبل باشد.

به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، سال قبل تامین گاز برای مصرف مردم و صنایع به سختی انجام شد با اینحال دولت موفق شد بدون قطع کردن مصرف عمومی مردم زمستان را سپری کند، اما در سال قبل خیلی از صنایع از قطع گاز گله داشتند برای اینکه خیلی از شرکت های تولیدی مجبور به جیره بندی یا قطع مصرف گاز شدند، امسال اما دولت اهتمام دارد با اقدامات جدید از ضرر مالی به صنایع پیشگیری کند، از با اهمیت ترین آنها می توان به افزایش سوآپ گاز و امضای قرارداد واردت گاز از ترکمنستان و بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی نام برد.
برداشت ۷ میلیون و نیم متر مکعبی گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی
سال جاری با بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی قسمتی از ناترازی گاز جبران می شود. بگفته محمد حسین متجلی مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، فاز ۱۱ پارس جنوبی را به عنوان آخرین طرح از فازهای توسعه ای میدان گازی پارس جنوبی است و تا حالا ۴ حلقه چاه فاز ۱۱ پارس جنوبی حفاری شده که ۳ حلقه چاه آن با تولید ۷.۲ میلیون مترمکعب در روز وارد مدار بهره برداری شده است.
از سکوی ۱۱A فاز ۱۱ پارس جنوبی بیش از ۲۸ میلیون مترمکعب در روز گاز تولید می شود و با بهره برداری از این سکو در مجموع تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی به ۵۶ میلیون مترمکعب در روز افزایش خواهد یافت، جالب است بدانید هم اکنون ۷.۲ میلیون مترمکعب در روز تولید می شود و با بهره برداری از فاز جدید ۸ برابر امروز گاز تولید خواهد شد.
افزایش سوآپ و انعقاد واردات گاز از ترکمنستان
به گفته وزیر نفت، به زودی قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان امضا می شود که برمبنای آن ایران از همین ماه (خرداد) واردات گاز را شروع می کند. ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران هم ظرفیت دریافت روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز را بمنظور واردات و انتقال در مرزهای خود دارد.
به گفته اوجی ایران می خواهد سهم تجارت گازی (سوآپ، ترانزیت، خرید و فروش) خود در منطقه را افزایش دهد، این مساله می تواند برای هر دو کشور مزایای زیادی به همراه داشته باشد. بااینکه سوآپ گاز از ۵ میلیون متر مکعب به ۱۰ میلیون متر مکعب بالا رفته است اما هنوز اطلاعات دقیقی از واردات گاز از این کشور وجود ندارد.
ذخیره سازی گاز از سر گرفته شد
ذخیره سازی گاز یکی از بهترین و به صرفه ترین اقدامات در عرصه انرژی است، می توان گاز را در فصل بهار و تابستان در مخازن ذخیره کرده تا در فصل سرما کشور به مشکل نخورد.
سرمای بی سابقه سال قبل موجب شد پروژه های ذخیره سازی گاز احیا شوند تا به عنوان یکی از راهکارهای مناسب برای جبران ناترازی گاز با هدف افزایش انعطاف و پایداری شبکه انتقال گاز در دستورکار قرار بگیرند.
فرشید خیبری مدیرعامل شرکت نفت و گاز شرق اوایل مهر ماه در ارتباط با توان تولید این شرکت و دارا بودن بزرگترین مخزن ذخیره سازی گاز اظهار داشته بود: «شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با توان تولید بیش از ۶۲ میلیون متر مکعب در روز نقش مهمی در تامین انرژی شرق و شمال شرق کشور را به عهده دارد. همین طور این شرکت دارای بزرگترین تأسیسات ذخیره سازی گاز طبیعی با ظرفیت بیش از دو میلیارد متر مکعب و توان بازتولید ۲۰ میلیون متر مکعب در روز در ماه های سرد سال است.»
مهدی حیدری مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در رابطه میزان تولید فعلی این شرکت اشاره کرد: اکنون با در اختیار داشتن ۲۷ میدانی نفتی و گازی معادل ۳۷ مخزن روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی و ۲۴۵ میلیون متر مکعب گاز تولید می شود.
به گفته مسئولان وزارت نفت، ذخیره سازی گاز طبیعی یکی از اولویت های اصلی وزارت نفت بشمار می رود و باتوجه به شرایط و ظرفیت مناسب مخزن شوریجه D، این مخزن به عنوان بزرگترین مخزن ذخیره سازی گاز طبیعی در کشور شمرده می شود که هشت ماه نخست سال روزانه به طور متوسط بیش از ۱۲ میلیون متر مکعب گاز به این مخزن تزریق و در چهار ماه سرد سال امکان برداشت روزانه تا ۱۸ میلیون متر مکعب برقرار است.
البته علی منتصری مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در جلسه پیش بینی بهره دهی چاه های این شرکت برای نیمه دوم امسال از تولید تجمعی ۱۸/۲۹ میلیارد متر مکعب در شش ماه اول امسال آگاهی داده بود و اضافه کرده بود: در شش ماه گذشته از ۲۰۸ چاه گازی و ۱۰ چاه فعال نفتی شرکت روزانه ۹۸ میلیون متر مکعب گاز و حدود پنج هزار بشکه نفت در روز برداشت شده است که تولید تجمعی نفت در طول این مدت به ۹۰۸ هزار بشکه رسید. سهم مناطق عملیاتی در تولید تجمعی گاز در شش ماه اول امسال را شامل تولید ۴۸ درصدی از منطقه عملیاتی پارسیان، ۲۴ درصد از منطقه عملیاتی نار و کنگان، ۲۴ درصد از منطقه عملیاتی آغار و دالان و تولید چهار درصدی از منطقه سرخون می شود.
در زمستان سال ۱۴۰۲ توان تولید شرکت زاگرس جنوبی به ۱۶۶ میلیون متر مکعب در روز افزایش پیدا خواهدنمود که این افزایش مربوط به تولید ۷ میلیون متر مکعب در روز از طرح زود هنگام میادین آغار و دی است.
رینگ شرقی تکمیل می شود
موضوع دیگری که برای جلوگیری از ناترازی گاز امسال در نظر گرفته شده است، طراحی، راه اندازی و بهره برداری از طرح های زیرساختی مهم نظیر ایستگاه های تقویت فشار و خطوط انتقال گاز است که زمینه افزایش پایداری، انعطاف پذیری و تاب آوری شبکه انتقال گاز و همین طور حجم ذخایر خطوط انتقال گاز را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.
علاوه بر این تمهیدات امسال تقویت و تکمیل شبکه گاز در رینگ شرقی کشور هم درحال اجراست و به زودی به بهره برداری می رسد. بطوریکه رضا نوشادی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مدتی پیش از پیشرفت ۷۰ درصدی این پروژه سخن به میان آورده بود و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران برای بهره برداری آن تا شروع زمستان اظهار امیدواری کرده بود.
به گفته نوشادی این پروژه همچون پروژه های اولویت دار صنعت گاز است که در مراحل پایانی است، برای اینکه مراحل طراحی، مناقصه، شناخت پیمانکار و امضای قرارداد آن در مدت زمان یک ماه انجام شد و الان که در هشتمین ماه اجرای آن هستیم از ۷۰ درصد پیشرفت عبور کرده که رکوردی دراین زمینه است.
این پروژه ۳۶ اینچ از منطقه دوراهی دشتک در نزدیکی زابل شروع می شود و تا شهر نهبندان در جنوب استان خراسان جنوبی ادامه دارد، مرحله دوم این پروژه نیز در دستور کار است تا خط لوله مورد اشاره به شهر سربیشه برسد و با تکمیل رینگ شرقی شبکه گاز کشور، بی گمان دیگر شاهد افت فشار گاز در فصل سرد سال در خراسان جنوبی نخواهیم بود. با انجام این پروژه زمینه تبادل دوجانبه گاز بین شبکه گاز شمال شرق و جنوب شرق کشور مهیا می شود.
تغییر قراردادهای صنایع
اقدام دیگری که برای جبران ناترازی صنعت گاز انجام شده است عقد قراردادهای تامین سوخت صنایع است که در این طرح تامین سوخت صنایع به دو بخش ۸ و ۴ ماهه تقسیم می شود. در ۴ ماه پیک مصرف سال مقرر شده که صنایع مقدمات استفاده از سوخت دوم را فراهم آورند. البته در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ تحویل گاز به صنایع با رشد ۱۳ میلیارد مترمکعبی، از ۳۵ میلیارد به ۴۸ میلیارد مترمکعب رسید. علاوه بر آن صنایع این امکان را دارند که با مشارکت و سرمایه گذاری در طرح های ذخیره سازی روزمینی شرکت ملی گاز ایران، با هدف پشتیبانی از بخش تولید، از مزایای این طرح نیز بهره مند شوند.
آمادگی شرکت ملی گاز برای ورود به زمستان
به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، وزارت نفت و شرکت های تابعه برای زمستان ۱۴۰۲ تمهیدات خوبی را انجام داده تا کشور گرفتار مشکل جدی دراین زمینه نشود اما بگفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران هنوز ناترازی ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعبی گاز در کشور وجود دارد و باید علاوه بر افزایش تولید و ذخیره سازی و تبادل گاز، اقدامات اساسی برای کاهش مصرف خانگی و صنایع انجام داد تا مشکل ناترازی گاز از بین رود. برآوردها نشان میدهد خیلی از صنایع بزرگ کشور مانند پتروشیمی با استهلاک و افزایش مصرف روبرو هستند و باید اقدامات اساسی جهت بروزرسانی دستگاه های خود انجام دهند تا بتوانند با مصرف انرژی کمتر محصول بیشتری تولید کنند.

منبع: